Час привести до ладу свої плодові дерева.

Кожен садівник повинен знати, що обрізка плодових дерев – найнеобхідніший спосіб для формування крони, росту і плодоношення рослин в саду.

Обрізка не є складний процес як здається на перший погляд.

Основною метою обрізання дерев є отримання малогабаритного і здорового дерева, яке щорічно плодоносить і дає якісні плоди.

Якщо не обрізувати дерева, то розмір дерева різко збільшуся, а кількість і якість плодів різко зменшується, зимостійкість слабшає. Обрізка регулює процеси росту розвитку і плодоношення рослин в цілому, і в окремих його частинах.

Обрізка дерев ранньою весною (початок березня). Проводиться до початку сокоруху коли мене небезпека сильних морозів. У березні починають обрізку з молодих зерняткових садів (яблуня, груша).

 

Для досягнення ранніх і значних урожаїв високоякісних плодів, визначається способом формування плодових дерев, який, у свою чергу, залежить від ступеня загущення насаджень.

 Найбільше поширення при обрізанні дерев має розріджено-ярусна крона. Цей тип крони застосовують для яблуні, груші, сливи, вишні, черешні й абрикоса.

Основний принцип формування розріджено-ярусної крони полягає в тому, що вище встановленої висоти штамба закладають три основні гілки крони. Їх розміщують на стовбурі ярусом: добирають три гілки з суміжних бруньок чи дві суміжні, а третю – на відстані 10 – 20 см від них, чи всі три – поодиноко на невеликій відстані одна від одної. В усіх випадках розміщення скелетних гілок на стовбурі у дерев з розріджено-ярусною кроною важливо добитись того, щоб гілки першого ярусу крони були більш-менш рівномірно розташовані навкруги стовбура.

 Завідувач лабораторії садівництва та виноградарства к.с.-г.н., Горбась С.М.

Дополнительная информация